Een Bowtie (ook wel genoemd Vlinderstrik) als een model voor het inzichtelijk beheersen van veiligheid wordt steeds populairder. En terecht. Het levert een handige en logische structuur voor het plaatsen van beheersmaatregelen (LOD’s) om incidenten te voorkomen gaan.

Daar komt bij dat de methode naadloos aansluit bij de Tripod incident analyse methode. Dat laatste stelt echter wel voorwaarden aan het opstellen van een Bowtie analyse. De valkuil is dat er teveel zaken worden opgenomen in een Bowtie waardoor je letterlijk en figuurlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Dat wordt in de hand gewerkt door op de markt verkrijgbare Bowtie software.

Ons advies voor een Bowtie analyse

Ons advies voor een Bowtie analyse: beperk je tot de barrières (LOD’s) die je ook opneemt in een Tripod analyse wanneer het scenario uit de Bowtie daadwerkelijk plaatsvindt.

En dat zijn bijvoorbeeld niet ontwerpnormen. Daarmee wordt een Bowtie een model dat altijd bij incidentanalyse met Tripod een rol kan/ moet spelen. Dat is dan ook de reden dat het Bowtie model sinds mei 2014 ook is opgenomen in onze TR2 Tripod software.

Ondersteuning bij de Bowtie methode

Voor bedrijven die starten met de Bowtie analyse levert Kuiper en Burger op verzoek ook ondersteuning. Wij kunnen in samenwerking met het bedrijf een Bowtie analyse uitvoeren van één of meer incident scenario's. Ook kunnen we periodiek adviseren over de kwaliteit van de analyses. Daarnaast verzorgen wij regelmatig nieuwe uitgewerkte cases. Deze kunt u downloaden op onze website.

Bowtie trainingen

Kuiper en Burger verzorgt regelmatig trainingen voor bedrijven. Wij voeren al jaren Tripod analyses uit en geven ook Tripod trainingen. Wij zien u graag bij één van onze workshops.

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over de Bowtie analyse, onze ondersteuning of één van onze trainingen? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op via het contactformulier.