13 januari 2021

Tripod bèta incidentenanalyse

 

15132091859 d9abb97fc2 o

 

Meerwaarde van Tripod

De meeste incidentenanalyses houden op zodra de directe oorzaak van het incident is vastgesteld. Tripod gaat een stap verder en kijkt welke factoren allemaal een rol hebben gespeeld in het tot stand komen van het falen van de barrières. Door verder te kijken dan alleen de directe aanleiding voor het falen van de barrière en de latente fouten te vinden, kan een bedrijf structurele aanpassingen maken waardoor niet alleen hetzelfde incident, maar ook een scala aan vergelijkbare incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Ook bij near misses kan de Tripod methodiek worden toegepast. Hierdoor kan duidelijk worden wat er nou écht achter die near misses zit, misschien zal u wel verbaasd zijn wat nou de eigenlijke oorzaak is.

TR2 webapplicatie

De TR2 webapplicatie is een pragmatische webtool waarbij Tripod-bomen kunnen worden getekend en (falende-, ontbrekende-) barrières kunnen worden toegevoegd. Hierdoor wordt het gevaar-incident-gevolg op een visuele manier weergegeven. Bij elke falende barrière wordt gekeken naar de directe oorzaken, voorwaarden en latente fouten. De aldus gemaakte Tripod boom geeft visueel direct weer wat er is gebeurd, hoe het is gebeurd en ook waarom het is gebeurd.

Omdat het hier een webapplicatie betreft bent u niet gebonden aan één computer waar toevallig de software opstaat. Zolang er toegang is tot een computer met internet en inlogcodes kan gebruik gemaakt worden van TR2 voor de incidentenanalyse. 

Met deze TR2 software kunnen overigens ook Bowtie risico inventarisaties worden gemaakt.

Als u een licentie wilt van de TR2 software klik dan hier voor prijzen en aanvraag.

Hulp nodig met uw incidentenanalyse?

Kuiper & Burger heeft jarenlange ervaring in het uitvoeren van incidentenanalyses met behulp van Tripod. Onze specialisten helpen u graag met het analyseren van uw incident. Daarnaast worden er ook regelmatig trainingen georganiseerd en kan er op verzoek een interne training worden gehouden.

Wanneer de volgende training plaatsvindt bij Kuiper & Burger vindt u hier

 

Foto: Cheshire Fire and Rescue

Ook interessant

Meer nieuws